Nederlands

Symposium Schoolvak Nederlands – Taalkunde/Taalbeheersing

Bewuste taalvaardigheid

Hard werken was het tijdens dit symposium, want het schoolvak Nederlands is breed, kent veel verschillende visies en er is van alles mee aan de hand. Twintig universitaire medewerkers bespraken het doel, de inhoud, de toetsing, de schoolboeken, de samenhang en de status van Nederlands in het voortgezet onderwijs. Deze onderwerpen werden evenens besproken met twintig docenten Nederlands, lerarenopleiders en vertegenwoordigers van Levende Talen en het SLO, om na te gaan wat volgens de kenners van de praktijk wenselijk is.

De belangrijkste uitkomst van dit symposium is de veranderde visie op de doelstelling van Nederlands in het voortgezet onderwijs, waarbij er een zwaardere rol is weggelegd voor kennis en inzicht in taal en taalgebruik dan op dit moment in het onderwijs aanwezig is: bewuste taalvaardigheid. Marc van Oostendorp vat dat samen met “Iemand die zijn taal niet goed begrijpt, en niet goed over taal kan praten, kan zijn taal ook niet goed hanteren.” (Neder-L)

Lees hier het verslag. In de voorbereidingsfase van dit symposium legden we een vragenlijst voor aan studenten van een eerstejaarsvak Nederlands. Hun meningen en ervaringen in het VO zijn hier te vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.