Vakdidactisch meester

Terugblik op de heimiddag van de Meesterschapsteams in Ede!

Bij de heimiddag van de meesterschapsteams, op vrijdag 6 oktober in de ReeHorst in Ede, stonden er een boel veelbelovende punten op de agenda. Naast een groot aantal vakdidactisch meesters, die samen alle meesterschapsteams vertegenwoordigden, waren ook twee van de drie onderzoekers aanwezig die in september 2023 zijn begonnen met hun Postdoc VO GW-onderzoek: Esther Schat en Abid el Majidi. De middag werd afgetrapt met een presentatie door Esther en Abid, waarin zij zichzelf kort voorstelden en hun onderzoeksplannen toelichtten. Ook verwezen zij kort naar het onderzoek van de derde postdoc, Liselore van Ockenburg, die verhinderd was. De meesterschappers kregen daarna de gelegenheid hen vragen over hun onderzoek te stellen.

Vervolgens werd er teruggeblikt op de Publieksmiddag, die ter gelegenheid van de tiende verjaardag van Vakdidactiek Geesteswetenschappen op 6 april 2023 werd georganiseerd op het Hermann Wesselink College in Amstelveen. Op die evaluatie volgde een brainstorm over hoe soortgelijke evenementen in de toekomst kunnen worden vormgegeven. Tijdens die bespreking kwam onder andere ter sprake met welke instanties, organisaties en instituten de meesterschapsteams kunnen samenwerken om het vakdidactisch onderzoek in Nederland nog verder te stimuleren en in de schijnwerpers te zetten. Met het oog op de zichtbaarheid lijkt het in ieder geval raadzaam om ook actief en zichtbaar als leden van meesterschapsteams te participeren in bijeenkomsten en andere activiteiten met workshops, lezingen en dergelijke.

Toen was het tijd voor wat break out-sessies. De meesterschappers gingen in vier groepjes uiteen, waarvan ieder groepje een van de volgende onderwerpen besprak: AI, integratie, gevoelige onderwerpen en redeneren. De bedoeling was dat de groepjes ook na deze heisessie het uitwerken van hun onderwerp zouden doorzetten, en enkele groepjes zijn er al in geslaagd daar wat concrete plannen voor te maken!

Daarna werden de websites van de meesterschapsteams nog onder de aandacht gebracht en werd besproken hoe deze sites slim kunnen worden ingezet ten bate van de doelen van de Meesterschapsteams.

Tot slot droeg Erwin Mantingh Lidewij van Gils voor om het voorzitterschap (van het overleg tussen de meesterschapsteamvoorzitters) over de Vakdidactische Meesterschapsteams op zich te nemen. Lidewij zal binnenkort het stokje van Erwin overnemen.

Wij willen iedereen die aanwezig was bij deze nuttige bijeenkomst van harte danken voor hun aanwezigheid!

Hieronder vind je wat foto’s van de heimiddag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.