Agenda

5 april 2024
Theaterzaal Vrije Universiteit (De Boelelaan 1111, 1081 HV Amsterdam)

Mini-conferentie en boekpresentatie Handboek Doeltaaldidactiek

In februari verschijnt Handboek doeltaaldidactiek, door oud-Dudoc-Alfa-promovendus Sebastiaan Dönszelmann, bij Uitgeverij Coutinho. Ter gelegenheid van de lancering van het handboek wordt er op vrijdag 5 april een mini-conferentie en een boekpresentatie gehouden, in de Theaterzaal van de VU Amsterdam.

Aanmelden kan via deze link. Het evenement begint om 14:45, en duurt (inclusief de borrel) tot 17:30. Er zijn geen deelnamekosten.

De uitnodigingstekst vind je hieronder:

Beste Collega,

In februari verschijnt Handboek doeltaaldidactiek bij Uitgeverij Coutinho. Namens de auteur, Sebastiaan Dönszelmann, nodigen wij je graag uit voor een mini-conferentie ter gelegenheid van de lancering van dit handboek op vrijdag 5 april in de mooie theaterzaal van de VU Amsterdam.

Het klinkt zo vanzelfsprekend: de doeltaal gebruiken om leerlingen een vreemde taal effectiever te laten leren. Alleen: werkt het wel zo? Wordt er wel automatisch meer geleerd wanneer de docent de doeltaal inzet? Ja en nee. Het gaat namelijk niet om de kwantiteit van het doeltaalgebruik, maar om de kwaliteit: wanneer de docent de doeltaal bewust en didactisch verantwoord aanwendt, ontstaat er veel leerpotentieel. Handboek doeltaaldidactiek biedt docenten een naslagwerk dat de kern van de tweede-taalverwervingstheorie uiteenzet, aanvult met nieuwe inzichten, en dat geheel koppelt aan het gebruik van de doeltaal als didactisch instrument: doeltaal-leertaal.

Tijdens de mini-conferentie word je ondergedompeld in twee interactieve lezingen, film- en voorbeeldmateriaal, en natuurlijk ook even geconfronteerd met je eigen doeltaaldidactische vaardigheid…
De interactieve lezingen worden gehouden door Marrit van der Guchte (vakdidactisch onderzoeker en lerarenopleider Duits aan de UvA) en door Sebastiaan Dönszelmann (vakdidacticus aan de VU en schrijver van Handboek doeltaaldidactiek). De lezingen zijn getiteld: (1) Communicatief met elke methode: kleine twist, groot effect; (2) De weg van didactiek naar klaslokaal: bochtig en prachtig.
Een leuke weggeefactie van het Handboek doeltaaldidactiek mag natuurlijk niet ontbreken tijdens deze middag, en voor de geïnteresseerden die het boek willen aanschaffen hebben we een scherpe congresaanbieding.

We sluiten de mini-conferentie graag af met een feestelijke borrel.

Meld je aan via [bovenstaande] button.
We kijken er naar uit om elkaar te ontmoeten tijdens de mini-conferentie op 5 april!

Met vriendelijke groet,

Wies Moos
Marketeer Uitgeverij Coutinho