Action research in MVT: professionaliseringtraject 2017-2018
apr - 24 - 2017

Inhoud in de moderne vreemde talenles

Professionaliseringstraject Moderne Vreemde Talendocenten: Onderzoek in de eigen lespraktijk

Datum: 10 bijeenkomsten in schooljaar 2017-18

Locatie: n.t.b.

Kosten deelname: €500-700 (afhankelijk van aantal deelnemers)

Professionaliseringstijd: 70 uren

Doelgroep: docenten MVT (alle talen), op alle niveaus van het VO en alle schoolsoorten (inclusief tto of internationale scholen)

Op 2 juni heeft het Meesterschapsteam MVT een studiedag georganiseerd die op dit project voorbereidt. Vooraanmelding voor het professionaliseringtraject is nu geopend.

 

“Bij andere vakken wordt er kennis opgebouwd; bij de talen leren we vaardigheden.”

Of is het verschil niet zo zwart-wit? Door het leren van een taal kan ook inhoudelijke kennis worden opgebouwd. Heeft de taalles alleen een communicatief doel, of kunnen er ook andere doelen zijn? Kan CLIL in zowel taal- als vaklessen worden ingezet? En kan aandacht aan zowel taal als inhoud ervoor zorgen dat het leren van een taal betekenisvoller wordt voor leerlingen? Met dit professionaliseringstraject wordt u geholpen om antwoorden op deze vragen zelf uit te zoeken.

Dit traject is bedoeld voor docenten van de moderne vreemde talen die op een systematische manier tijd en aandacht willen besteden aan het ontwikkelen van curricula en materiaal waarin inhoud en taal hand-in-hand gaan. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld vakoverstijgend werken maar ook aan het inzetten van taalspecifieke inhoud zoals cultuurkunde, actualiteiten, taalbewustzijn, literatuur…of misschien nog iets anders! Alle VO-docenten van moderne vreemde talen zijn welkom, ongeacht de doeltaal of de soort school.

In de loop van het schooljaar 2017-18 werken deelnemende taaldocenten aan een onderzoeksproject gericht op het versterken van de eigen praktijk. Tijdens negen werkbijeenkomsten gedurende het jaar worden zij begeleid in het identificeren van een persoonlijke onderzoeksfocus, het ontwikkelen van onderzoeksvragen, het ontwerpen van interventies, het kiezen van onderzoeksinstrumenten, het interpreteren van data en het benutten, presenteren en/of rapporteren van resultaten. Samenwerking staat centraal en er wordt gebruik gemaakt van zowel expertbegeleiding als critical friend ondersteuning binnen de groep.

Scholen wordt gevraagd om €500 bij te dragen aan de kosten van het traject: wat over blijft, wordt aangeboden door het Meesterschapsteam Moderne Vreemde Talen. Inbegrepen in de kosten zijn:

 • Begeleiding door 2 experts op het gebied van CLIL/actieonderzoek
 • 9 werkbijeenkomsten van een hele dag, inclusief lunch en koffie
 • Een eindconferentie waarop de onderzoeksprojecten gepresenteerd worden

Deelnemers kunnen rekenen op een werkbelasting van ongeveer 70 uren en moeten in staat zijn om het onderzoek binnen de eigen taallessen uit te voeren.

Vooraanmelding kan via dit formulier (opent googleform) tot 12 uur ’s middags op 12 juni. Vooraanmelding is niet bindend dus u mag u aanmelden ook als u nog niet zeker weet of u van uw school toestemming heeft of niet. De vooraanmelding dient in eerste instantie om een idee te krijgen van het aantal geïnteresseerden, hun beschikbaarheid en waar ze wonen zodat we de data, locaties en de definitieve kosten van deelname kunnen bevestigen en de definitieve inschrijving kunnen openen. We hopen dit voor het einde van het schooljaar te kunnen doen zodat u en uw school hier rekening mee kan houden voor het volgende schooljaar.

Om logistieke redenen is het aantal deelnemers beperkt tot 15. Waar nodig proberen we op basis van motivatie de uiteindelijke groep samen te stellen.

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met Tessa Mearns: t.l.mearns@iclon.leidenuniv.nl.

2 Reacties

 1. Erik van Nieuwenhoven schreef:

  De studiemiddag op 2 juni was boeiend en nodigt uit tot deelname aan het actieonderzoek. Waar/hoe kan ik me voor het traject aanmelden?

  • Bert Le Bruyn schreef:

   Beste Erik,

   Fijn te horen dat de studiemiddag goed bevallen is. Het oorspronkelijk plan was om het inschrijfformulier voor het vervolgtraject gisteren al online te plaatsen. Op basis van de feedback en vragen die we van jullie hebben gekregen werken we nog even aan een iets aangepast formulier dat hopelijk volgende week op de website zal verschijnen.

   Excuses voor de onverhoopte vertraging!

   Met hartelijke groeten, namens het Meesterschapsteam MVT,

   Bert

Laat een bericht achter