Action research in het MVT onderwijs: wie doet er mee?
apr - 11 - 2017

Gaat de taalles alleen over het ontwikkelen van taalvaardigheid of heb ik als taaldocent meer te bieden? Wat voor inhoud (bv. literatuur, cultuur) kan ik aanbieden in mijn taallessen? Hoe kan ik via het aanbieden van inhoud in mijn lessen de leerlingen motiveren en tegelijkertijd het taalaanbod versterken? Dit zijn vragen die heel erg leven onder veel mvt-docenten. Dus waarom niet zelf de antwoorden uitzoeken?

Op 2 juni 2017 vindt er op de Universiteit Utrecht een studiemiddag plaats voor mvt-docenten die zich willen verdiepen in vragen zoals deze, door een aspect van hun eigen lespraktijk te onderzoeken en versterken. Tijdens deze interactieve middag met als titel ‘Onderzoek naar de eigen lespraktijk: Inhoud in de moderne vreemde talenles’ worden er onderwerpen zoals Content & Language Integrated Learning (CLIL), literatuur, cultuurkunde en taalbewustzijn onder de aandacht gebracht. Deelnemers zullen een workshop volgen en met elkaar ideeën uitwisselen over wat voor ‘inhoud’ zij in hun eigen lessen kunnen brengen.

Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het proces van kleinschalig onderzoek naar de eigen lespraktijk en de verbetering daarvan. In de laatste sessie van de dag gaan we aan de slag met het formuleren van vragen en het nadenken over hoe we, door iets in de praktijk te veranderen en de opbrengst daarvan te meten, onze praktijk kunnen versterken. Deelnemers krijgen de mogelijkheid om zich in te schrijven voor een professionaliseringstraject (nascholing) waarin mvt-docenten onderzoek doen naar verschillende aspecten van inhoud in hun lessen.

Deze middag wordt georganiseerd door het Meesterschapsteam Vakdidactiek Moderne Vreemde Talen, in samenwerking met de Universiteit Leiden, en is aangemeld bij RegisterLeraar.

De kosten voor deelname aan de studiedag bedragen 15 euro, inclusief lunch. Registreren kan via het formulier onderaan deze pagina. Nadat je dit formulier hebt ingevuld, word je automatisch doorgestuurd naar een betaalformulier (UU Online Sales).

Het aantal deelnemers is in principe beperkt tot 40. Mocht je echter niet langer kunnen registreren maar alsnog willen deelnemen, stuur dan Tessa Mearns (t.l.mearns@iclon.leidenuniv.nl) een mailtje zodat ze je op de wachtlijst kan plaatsen. Met overige vragen over deze middag of het onderzoeksproject kan je uiteraard ook altijd terecht bij Tessa.

Programma van de dag:

12.30 Lunch
13.00 – 13.45 Keynote door Wander Lowie, hoogleraar toegepaste taalwetenschap, Rijksuniversiteit Groningen / Voorzitter Meesterschapsteam
13.45 – 14.00 Introductie door Tessa Mearns, Universiteit Leiden/Meesterschapsteam
14.00 – 15.15 Workshops (op inschrijving)
Content & Language Integrated Learning (CLIL) in de mvt-les Tessa Mearns, Universiteit Leiden / Meesterschapsteam
Cultuur in de mvt-les Marjon Tammenga-Helmantel, Rijksuniversiteit Groningen / Meesterschapsteam
Literatuur in de mvt-les Elisabeth Lehrner, Hogeschool Windesheim / Dudoc-alfa promovenda
Taalbewustzijn in de mvt-les Anna Kaal, Vrij Universiteit
15.15 – 15.30 Pauze
15.30-16.00 Introductie actieonderzoek en professionaliseringstraject door Tamara Platteel, Universiteit Leiden
16.00 – 17.00 Brainstormsessies: Actieonderzoek naar inhoud in jouw lessen
17.00 – 17.30 Plenaire afsluiting
17.30 Borrel

 

MVT Action Research

Dit is het registratieformulier voor de workshop 'Onderzoek naar de eigen lespraktijk: Inhoud in de moderne vreemde talenles' die het Meesterschapsteam MVT organiseert op 2 juni 2017. Nadat je het formulier hebt ingevuld word je doorgestuurd naar de betaalpagina (UU Online Sales).
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

6 Reacties

 1. Gwendolyn Tates schreef:

  Bij het relatief nieuwe vak Chinese Taal en Cultuur is cultuur een belangrijk element. In de zin van kennis over de Chinese cultuur maar ook van interculturele competentie. Interessant onderzoeksproject waar docenten Chinees misschien aan bij kunnen dragen!

  • Bert Le Bruyn schreef:

   Beste Gwendolyn,

   Volledig akkoord! We hopen dat docenten MVT, inclusief docenten Mandarijn, zich volop aanmelden!

   Met hartelijke groeten, namens het Meesterschapsteam MVT,

   Bert

 2. Donna van Wely schreef:

  L.S.,

  Hoe kan ik mij aanmelden – in ieder geval voor de 2e juni?

  Met vriendelijke groet,
  Donna van Wely

  • Bert Le Bruyn schreef:

   Beste Donna,

   Dank voor je vraag! Op deze pagina zal op 21 april een inschrijflink toegevoegd worden.

   Met hartelijke groeten, namens het meesterschapsteam MVT,

   Bert

 3. Tineke Groot schreef:

  Het is de 21ste en ik wil me graag aanmelden voor 2 juni. Waar vind ik de link?

  Vriendelijke groeten,

  Tineke Groot

  • Bert Le Bruyn schreef:

   Beste Tineke,

   Hartelijk dank voor je interesse! Het formulier staat nu online op deze pagina.

   Met hartelijke groeten, namens het Meesterschapsteam MVT,

   Bert Le Bruyn

Laat een bericht achter